Olej konopny spożywczy

Olej konopny spożywczy stanowi produkt, który możemy kupić nie tylko w sklepach konopnych, ale również w niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Znajduje się on w czołówce olejów roślinnych klasyfikowanych pod względem właściwości prozdrowotnych. Jego największą zaletą jest wysoka zawartość niezbędnych dla naszego organizmu Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli omega-3 i omega-6.

Jego niepowtarzalny, oryginalny, zielonkawy kolor w połączeniu z ziemistym smakiem oraz zapachem, mogącym przypominać smak słonecznika lub orzechów sprawia że staje się on nierozłączonym elementem asortymentu kuchennego największych koneserów smaków.

Zastosowanie konopnego oleju spożywczego

Olej ze względu na swoje właściwości, nie nadaje się do smażenia. Zaleca się spożywanie go wyłącznie w postaci surowej dla zachowania wszystkich zawartych w nim dobroczynnych składników aktywnych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, past, oraz sosów. Po otwarciu wykazuje on tendencje do jełczenia, dlatego zaleca się przechowywanie go w lodówce, a także spożyć w przeciągu trzech miesięcy.

Swoje zastosowanie znajduje jako źródło białka wśród wegan. Zawiera duże ilości białka przyswajalnego lepiej niż białko pochodzące z soi. Stanowi on cenny dodatek do diety pozbawionej mięsa i nabiału.

Powstawanie

Olej spożywczy z konopi pozyskiwany jest z nasion naturalnych konopi poprzez jego tłoczenie na zimno (w temperaturze ok. 40*C). Nasiona wykorzystywane do jego produkcji pochodzą wyłącznie z legalnych odmian konopi siewnej (Cannabis sativa L. var. sativa), nazywanych również konopiami włóknistymi, bądź przemysłowymi. Nasiona konopi z których pozyskiwany jest olej zawierają niezwykłą ilość składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiadają one ok. 35% tłuszczu z czego, niemal 90% to nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają one także węglowodany, białko, niacynę oraz witaminę E, B1, B2, B6, wapń, żelazo, magnez i potas, oraz rzadko spotykaną witaminę K, a takżę fitoestrogeny, flawonoidy, lignany oraz fitosterole.

Olej konopny spożywczy właściwości

Olej konopny spożywczy wykazuje właściwości zdrowotne. Stanowi naturalne wsparcie dla naszego organizmu. Zawiera źródło składników aktywnych występujących w konopiach tj. fitokannabinoidy, a także terpeny. Ponadto posiada duże ilości kwasów tłuszczowych Omega 3, oraz Omega 6, które są niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Olej konopny w łatwy sposób dostarcza do wnętrza naszego organizmu dawkę naturalnego suplementu, który może mieć ogromny wpływ w leczeniu dolegliwości i chorób tj. cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, a także inne choroby XI wieku. Zawiera on również naturalnie występującą witaminę K, która działa przeciwzapalne. Jest wszechstronnym wsparciem dla naszego organizmu stosowanym zarówno w profilaktyce jak i dietetyce.

Do najważniejszych właściwości oleju konopnego możemy zaliczyć:

  • Wspiera odporność organizmu;
  • Reguluje prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych;
  • Normuje poziom cholesterolu we krwi;
  • Wspomaga pracę narządów wewnętrznych jak wątroba czy jelita;
  • Chrhoni naczynia krwionośne i serce;
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu;
  • Odpowiada za gospodarkę hormonalną;
  • Łagodzi, a także redukuje stany zapalne wewnątrz organizmu.

Zawartość oleju konopnego: 

W naszej ofercie znajdą Państwo 100% spożywcze oleje konopne w najczystszej postaci. Występujące w dwóch wariantach pojemnościowych 250ml, oraz 500ml zapewniają pełnowartościowy produkt mogący odmienić Twoje nawyki żywieniowe. Olej zapewnia niezwykłe doznania smakowe oparte na smaku i aromacie naturalnej konopi. Oferujemy oleje spożywcze największych producentów żywności konopnej w tym Annabis, oraz Hempking. Posiadamy produkty w pełni czyste, a także wzbogacone dodatkowymi składnikami aktywnymi dla olej konopny z ostropestem od Hemp King dla zapewniania jeszcze większych efektów zdrowotnych Twojego organizmu.