Od ostatnich kilku lat można zauważyć rosnącą modę na wszelkiego rodzaju produkty wytworzone z konopi. Przez wiele, długich lat marihuana owiana złą sławą kojarzyła się społeczeństwu, tylko z substancją psychoaktywną mogącą doprowadzić do uzależnienia, zapominając przy tym o innych rodzajach tej rośliny, które posiadają liczne właściwości prozdrowotne wpływające w pozytywny sposób na ludzki organizm. Rozpoczął się wtedy wielki szał na produkcję wszelkiego rodzaju kosmetyków do pielęgnacji twarzy lub ciała, następnie wielkim hitem stały się olejki CBD, które zdecydowanie stały się światowym hitem. Oczywistą kwestią było to, że po wielkim sukcesie olejków konopnych, muszą powstać także tego rodzaju roślinne odpowiedniki w formie białka, które dla wielu stały się nieodłącznym elementem codziennej rutyny. Jednakże czym tak naprawdę jest białko konopne? W jaki sposób zyskało ono taką szybką popularność?
Białko konopne – co to takiego i w jaki sposób ono powstaje?
Białko konopne jest produktem wytworzonym z surowych ziaren konopi siewnej, która jest gatunkiem z rodziny konopiowatych, do której należy także słynna konopia indyjska. Co istotne konopia siewna jest rośliną całkowicie legalną w Polsce pod warunkiem, że zawiera ona nie więcej niż 0,2 THC, czyli substancji psychoaktywnej. Wracając do białka konopnego, to powstaje ono w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi, w wyniku tego powstaje olej, który następnie oddziela się od substancji stałych. Konsekwencją tego jest wytworzenie się pasty, którą należy wysuszyć i zmielić na drobny proszek. Dzięki temu procesowi produkcji, białko konopne nie jest w żaden sposób chemicznie przetworzone, dzięki czemu zachowuje swoje wszelkie cenne właściwości, oraz nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych, przez co jest bardzo bezpieczny. Co ciekawe białko konopne może być interesującą alternatywą dla alergików, ponieważ słynny proszek koloru zielonego nie zawiera glutenu, laktozy, ani GMO, dlatego może być spokojnie włączone do codziennego menu. Osoby nieprzepadające za specyficznym, roślinnym smakiem w przypadku białka konopnego nie muszą się tym przejmować, ponieważ ma ono neutralny smak, który nie zdominuje dania, a da mu jedynie bazę pod resztę użytych do niego składników.
Białko konopne – właściwości
Konopie należą do rodzaju roślin, które mogą się pochwalić wysoką zawartością witamin, kwasów tłuszczowych, błonnika, czy białka. Co do białka, to konopie mogą spokojnie nosić miano bomby proteinowej, ponieważ przykładowo 100 g nasion konopi zawiera aż 40 g białka. Czym taka duża ilość białka może skutkować? Wyższą odpornością, ponieważ taka solidna porcja białka konopnego pobudza do pracy enzymy, przeciwciała, hormony i fibrynogen, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Wniosek jest prosty, jeżeli chce się mieć dobre zdrowie, należy włączyć do swojej diety białko konopne. Co więcej, popularny zielony proszek nie pobudza do pracy jedynie systemu odpornościowego, ale i cały organizm. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, dane białko konopne może postawić na nogi lepiej, niż niejedna kawa, a do tego ma od niej o wiele dłuższe działanie. Jest to idealna opcja dla osób starających się ograniczyć kofeinę, ale jednocześnie potrzebujących produktu, który pomoże im z energią rozpocząć kolejny dzień. Kwasy tłuszczowe zwarte w białku konopnym wpływają także na dobrą kondycję włosów, ponieważ je wzmacnia i pobudza ich wzrost, a do tego zmniejszają wszelkie stany zapalne powstałe w organizmie. Gdyby tych wszystkich właściwości wynikających z regularnego spożywania białka konopnego było za mało, należy dodać, że może mieć ono stanowić także ogromną pomoc przy zwalczaniu chorób serca. Wiadomo nie od dziś, że zawały są przyczyną masy zgonów na całym świecie, jednakże mimo to, nadal znajdą się osoby, które będą bagatelizować ten problem, co później doprowadzić może do poważnych komplikacji zdrowotnych. A wystarczy czasem zastosować małe zmiany, które rzutować mogą nawet na całą przyszłość. Nasuwać się może tutaj pytanie, jakiego kalibru są to zmiany? Przykładowo w takiej sytuacji można jedynie regularnie spożywać słynne białko konopne, które poprzez zawarty w sobie błonnik, kwasy tłuszczowe i minerały doprowadza do wytwarzania się argininy, czyli substancji rozszerzającej naczynia krwionośne się, dzięki czemu ryzyko zawału się drastycznie zmniejsza.
Białko konopne – dla kogo?
Białko konopne jest na tyle uniwersalne, bezpieczne oraz bogate w liczne wartości odżywcze, że praktycznie wszystkich można i wręcz trzeba zachęcić do jego spożywania. Nawet alergicy uczuleni na pokarmy będą mogli włączyć białko konopne do swojej diety, ponieważ nie zawiera ono popularnych alergenów, takich jak orzechy, glutenu, czy laktozy. Komu jednak szczególnie zaleca się włączenie białka konopnego do swojej diety? Osobom chorującym na różne choroby przewlekłe, w wyniku czego są osłabione i potrzebują wzmocnienia w postaci solidnej dawki witamin. Białko konopne posiada pełną gamę różnych składników odżywczych, począwszy od cynku, żelaza i magnezu, kończąc na kwasach tłuszczowych i witaminach, które z pewnością pomogą w uzupełnianiu niedoborów tych składników w organizmie. Białko konopne będzie również wskazane dla osób uprawiających sport oraz będących na diecie. Dany zielony proszek po pierwsze nie zawiera cukru, który często dodawany jest do masy produktów i stanowi zbędny zapychacz. W przypadku białka konopnego są to same wyżej już wymienione wysoko wartościowe składniki umożliwiające w przypadku sportowców regenerację mięśni, po intensywnym treningu. Co do osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, to dodawanie do posiłków białka konopnego sprawi, że zawarte w nim białko wraz z niskim poziomem tłuszczu finalnie doprowadzi do większego poczucia sytości. Skutkuje to mniejszą ochotą na dalsze spożywanie jedzenia, przy jednoczesnym poczuciu pełnego żołądka. Często można się spotkać z wieloma różnymi produktami mającymi podobny efekt, jednakże białko konopne wyróżnia się tym, że jest ono w pełni naturalne, nie dostarcza ono do organizmu żadnych tzw. ’’ zapychaczy’’, mających na celu jedynie chwilowe osiągnięcie danego efektu, tylko stanowi ono bazę dla każdego pełnowartościowego posiłku, lub przekąski. Nie niesie ono także za sobą ryzyka popadnięcia w zaburzenia związane z odżywianiem, ponieważ białko konopne jest na tyle bezpieczne, że w przypadku spożywania odpowiednich dla swojego organizmu porcji, nie skutkują one powstaniem w przyszłości żadnych problemów zdrowotnych.
Białko konopne – jak stosować?
Białko konopne jest na tyle uniwersalnym i zdrowym produktem, że można dodawać go do wielu różnych dań, napojów, czy nawet do koktajli. Na samym początku stosowania tegoż białka, należy jednak pamiętać o tym, że porcje ustanawia się do indywidualnych potrzeb danego organizmu, ponieważ wysoka zawartość różnych substancji odżywczych w białku nie może być z oczywistych względów przekroczona. Dla osób zamierzających rozpoczęcie przygody z białkiem konopnym zaleca się przyjmowanie małej porcji w postaci 1 łyżeczki białka, którą później można modyfikować w zależności od konkretnych potrzeb. Trzeba zaznaczyć przy tym, że białka konopnego używać można tylko 3 razy na dzień, w tym przypadku zwiększanie liczby porcji nie jest wskazane. Do czego można dodać białko konopne? W tym przypadku ograniczać może tylko wyobraźnia, ponieważ proszek ten może stanowić bazę do takich dań jak np. naleśniki, placuszki podawane na słodko, wypieki. Następną kategorią są koktajle, które są nieodłącznym elementem każdego treningu. Jak sporządzić taki napój? Wystarczy jedynie do wody lub mleka dodać łyżeczkę białka konopnego i w ten sposób powstaje idealny koktajl dla sportowca, który stanowi idealne zwieńczenie aktywności fizycznej. Jeżeli ktoś woli opcję z owocami, to białko konopne może także stanowić jeden ze składników smoothie, z pewnością jeszcze bardziej zwiększy jego wartości odżywcze. Dla fanów bardziej tradycyjnych przekąsek polecić można kanapki ze sproszkowanym białkiem na wierzchu.