Żywność konopna

Żywność Konopna to dodatkowy element skutecznej suplementacji konopnej. Oferowane artykuły spożywcze dostarczają dużą ilość wartościowych składników. Posiadamy szeroki asortyment produktów takich jak: ziarna konopi, białko konopne, gumy do żucia CBD, herbata konopna, a także olej konopny. Produkty te niewątpliwie stanowią wartościowe wsparcie zarówno w profilaktyce jak i w zwalczaniu schorzeń takich jak: problemy układu pokarmowego, problemy trawienne, problemy żołądkowe a także profilaktyka przeciwnowotworowa. Niewielka ilość produktu wzbogaci odżywczo Twoje ulubione posiłki oraz zapewni niesamowite doznania smakowe.

Właściwości zdrowotne żywności konopnej

Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o korzystne dla zdrowia produkty, jesteś w odpowiednim miejscu. Ze względu na swój skład nasiona konopi są jednym z lepszych źródeł drogocennych składników odżywczych. Zawierają dobrze zbilansowane kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, a także wysokiej jakości białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Ilość składników odżywczych w nasionach konopi jest optymalna, ponadto są one dobrze przyswajalne przez organizm.

Około 35% zawartości nasion konopi to olej. Zawiera on około 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 50 – 70% kwasu linolowego, 15 – 25% kwasu alfa-linolenowego i 1- 6% kwasu gamma-linolenowego. Równowaga kwasu linolowego i alfa-linolenowego w oleju z konopi indyjskich z powodzeniem zaspokaja nasze zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe.

Źywność konopna – zastosowanie w codziennej diecie

Co można zrobić z nasionami konopnymi? Podobnie jak fasolę sojową i inne korzystne dla zdrowia produkty, nasiona konopi niewątpliwie można przekształcić w wiele pożywnych produktów spożywczych. Po zmieleniu, namoczeniu i skruszeniu nasion powstały placek można wykorzystać do produkcji mąki do wypieku chleba, ciast, ciastek lub makaronu. Ponadto z namoczonych nasion można stworzyć m.in. lody i sery niemleczne.
Spożywanie produktów z konopi jest bezpieczne. Konopie są różnorodnymi gatunkami roślin Cannabis Sativa, ale zawierają tylko niewielkie ilości składnika psychoaktywnego (THC) – zbyt małe, aby żywność konopna miała jakiekolwiek właściwości psychoaktywne.